Klappelapper

Første gang datteren min smakte bananlapper var ingen særlig suksess, men de påfølgende gangene viste hun en stadig større entusiasme helt til hun klappet av glede da bananlapper kom på bordet. Da var det konstatert at hjemme hos oss heter bananlapper klappelapper. Det finnes utallige oppskrifter på bananlapper eller bananpannekaker, og variasjonene i oppskriftene er både større og mindre alt etter hva man foretrekker. Tidligere lagde jeg de vegetariske med banan, havregryn, egg og kokosmasse, mens nå lager jeg de veganske med banan, havremel, plantemelk og eventuelt litt kanel/kardemomme/koriander og vaniljesukker. Jeg foretrekker faktisk de veganske fremfor de vegetariske med sin himmelske konsistens og smak.

Klappelapper er også helt genialt å lage dersom man har litt overmodne bananer som man ikke rekker å spise opp. Og lager man dobbel eller enda større røre, så går det veldig bra å fryse lappene og ta de ut porsjonsvis. Klappelapper er utrolig fint å legge oppi barnas matpakke som et ekstra godt mellommåltid, og en lifesaver for hangry barn som syns det blir litt lenge å vente på middagen.

INGREDIENSER

Jeg bruker samme grunnoppskrift som Veganeren, og den er som følger:

1 stor banan (godt moden)
3,5 dl havremel (kjør havregryn til mel i foodprocessor)
2,5 dl plantemelk

Valgfrie ingredienser:
1 ss rapsolje eller vegansk smør
1/2-1 ts vaniljesukker/vaniljeekstrakt
1/2-1 ts kanel/kardemomme/koriander (malt)

SLIK GJØR DU

Har du ikke havremel, men havregryn, så starter du med å kjøre havregryn i foodprocessor. Guff på til gryna har blitt til mel, det tar ikke lange tida. Tilsett plantemelk (jeg bruker ofte havremelk, men nøttemelk vil også funke utmerket), og dur på noen runder til bare for å blande det godt. Hvis du ikke ønsker å tilsette de valgfrie ingrediensene, så er det bare å dele bananen opp i litt mindre biter, ha i røra og la foodprocessoren peise på til røra er som ønsket. Lappene er klare til å stekes. 

Ønsker du litt mer smak og litt mer fett (som jeg alltid ønsker), så tilsetter du rapsolje eller vegansk smør, vaniljesukker/vaniljeekstrakt og det du måtte foretrekke av malt kanel, kardemomme eller koriander, og la foodprocessoren kjøre noen runder til alt er godt blanda. 

Jeg tror faktisk at gurkemeie også kunne vært fint å ha oppi. Hmm... Noe å prøve til neste gang. Man kan også ha oppi kokosmasse og friske bær. Og hva med pistasjnøtter? Pistasjnøtter og litt lønnesirup. Å, herlighet. Jeg innser at jeg må lage en oppskrift på syndig gode klappelapper. Den kommer, jeg lover! 

Når røra er klar så er det bare å sette i gang å steke. Lappene stekes lett i panne med non-stick belegg. Jeg er fryktelig glad i smør, og selv om man nok ikke trenger smør for å steke disse lappene i en teflonpanne, så gjør jeg det alltid. Det både smaker og lukter bedre, og kantene på lappene blir litt sånn herlig sprø. Så, litt vegansk smør i panna på medium varme. Hell gjerne den ferdige røra over i et litermål eller annen mugge, da er det lett å bare helle røra rett i panna. Du velger selv hvor store lappene skal være. De er klare til å snus når de begynner å boble litt på toppen. 

Klappelapper nytes aller best med en gang, enten helt alene slik de er og fortsatt litt varme eller sammen med alt tenkelig tilbehør; frukt, bær, is, sammen nøttesmør eller sammen med en herlig god iskaffe eller smoothie. Mulighetene er endeløse, og det som måtte bli til overs er det bare å slenge i fryseren og ta opp ved behov. 

Leave A Comment